Szigetköz

A Mosoni Duna és az Öreg Duna által közbezárt terület, Magyarország egyik legszebb tájegysége. Kialakulásában és jelen állapotában a víz játssza a főszerepet. A lelassult folyó itt rakja le hordalékát, létrehozva ezzel zátonyokat, szigeteket, belső tavakat. Egyedülálló növény-és állatvilág alakult ki.

A bősi erőmű megépítése miatti vízhiány komoly gondot okozott, de 1995-től sikerült megoldani a vízpótlást. Azóta a Szigetköz újra a természet szépségét szerető emberek felüdülését szolgáló vízi birodalom lett.

A nagyon szövevényes ágrendszer kitűnő túrázási lehetőségeket kínál. Az ágrendszer két helyen szélesedik ki jelentősen. Először Doborgazsziget és Cikolasziget magasságában (Felső Szigetköz), majd kb. 30 km-rel lejjebb Ásványrárónál (Alsó Szigetköz). Míg a felső részen a szabályozott vízpótlásnak köszönhetően az egyes ágakban a vízszint gyakorlatilag változatlan, Ásványrárónál a nagy Duna vízállása érezteti hatását.

A 12-13 ezer hektárnyi területen 67 növénytársulást írtak le. A madarak a Szigetköz és a hullámtér legfeltűnőbb, legjellegzetesebb állatai. A Szigetközben költő, illetve vonuláskor hosszabb időt itt töltő fajok száma több, mint 200-ra tehető.

A táj szépsége igazán csak vízről élvezhető. Túráinkon nagy helyismerettel rendelkező vezetők közreműködésével a legszebb helyekre, a legeldugottabb holtágakba juthatnak el.

Három típusú túra közül választhatnak az érdeklődők:

1.

A négynapos Felső szigetközi vízitáborunkban

Dunakiliti és Dunasziget (Doborgaz, Cikola) közötti ágrendszert járjuk be. Táborhelyünk Doborgazszigeten van, közvetlenül a vízparton. Innét indulnak naponta a csillagtúrák.

A tábori körülmények:

Fizető sátorozóhely, a sátrak és a csomagok őrzése biztosított. Rendelkezésre áll melegvizes zuhanyzó, kultúrált wc. Lehetőség van az esti közös főzésekre, a felszerelést biztosítjuk.

A tervezett program:

Az első napon a megérkezés után sátorverés, majd ismerkedés a vízzel. Szükség szerint evezés oktatás, ezt követően egy rövid túra keretében a doborgazi ágrendszer bejárása.
A második napon a cikolai rész felderítése. A rendkívül gazdag növény-és madárvilág mellett érdekes élményt nyújt a Hallépcso megtekintése.
A harmadik napon evezés Dunakilitibe, látogatás a duzzasztóműben , igény szerint szakmai vezetéssel.
A negyedik napon egy rövidebb "levezető" túra, majd táborbontás.
A program kiegészíthető még egy túranappal a Zátonyi-Dunán. Egy vadregényes, erdőn keresztül kanyargó folyószakaszon evezhetünk végig, leküzdve a természeti akadályokat.

Az utazás ajánlott módja:

Mosonmagyaróvárra vonattal, onnét Doborgazszigetre autóbusszal. Nagyobb létszám esetén a Volán biztosít különjáratot.

2.

Az egyhetes Doborgazsziget - Ásványráró túránkon

a teljes Szigetközt bejárjuk. Három napot töltünk a Felso Szigetközben, a negyedik napon csomagokkal leevezünk az ásványrárói táborhelyünkre, innét járjuk be az Alsó Szigetközi ágrendszert.

A tervezett program:

Az első három nap programja megegyezik a négynapos Felső szigetközi vízitábor programjával.
A negyedik napon a Hallépcsőnél átemelve a Dunán lemegyünk Ásványráróra. Az itteni táborhelyünk egy szigeten van, gyönyörű környezetben, egy vízesés közelében. Más túrázók nem szoktak itt táborozni.További csillagtúráink innét indulnak.

3.

A tíz napos Doborgazsziget - Esztergom túrán

az első héten bejárjuk a Szigetközt, majd ízelítőt kapunk a Dunán való túrázás szépségeiből és izgalmaiból is. Újabb szigetrendszerekkel találkozunk Neszmélynél, majd Tátnál. Végül lehetőség adódik Esztergom megtekintésére.